ویتامینهای گروه ب دستهای از ویتامینهای محلول در آب هستند که سیستم عصبی را تقویت کرده و سلامت پوست، مو و ناخنها را ارتقا میدهند. ویتامینهای گروه B در متابولیسم قندها، چربیها، پروتئینها و تولید انرژی نقش اساسی دارند. کمبود این گروه از ویتامینها با بیاشتهایی، کاهش وزن، ضعف و بیحالی همراه است. از آنجاییکه فولیک اسید (ویتامین B9) و ویتامین B12 برای تشکیل گلبولهای قرمز ضروری هستند، کمبود این دو ویتامین باعث ایجاد کمخونی مگالوبلاستیک میشود.
ویتامین B9 یا فولیکاسید که با نام فولاسین و فولات نیز معروف میباشد، اولین بار در سال ۱۹۳۸ به عنوان ماده غذایی ضروری برای جوجهها شناخته شد. سپس ثابت شد که این ماده برای سایر حیوانات و انسان نیز ضروری میباشد. این ماده در سال ۱۹۴۵ توسط تی.دی اسپایز مورد مصرف درمانی قرار گرفت. وی اولین بار اثبات نمود که فولیکاسید در درمان کمخونی وابسته با بارداری و اختلال در جذب گوارشی تأثیر دارد. مطالعات بعدی این مشاهدات و بررسیها را تأئید نمودند.
فولیکاسید ماده ای کریستالی، زردرنگ، محلول در آب و پایدار در محیط اسیدی است و از سراسر روده جذب میشود. حدود نیمی از فولیکاسید ذخیره شده در بدن در کبد ذخیره میشود که حدود ۱۵-۵ میلیگرم بر کیلوگرم از وزن کبد را شامل میشود.
بدن ما به چه میزان فولیکاسید، روزانه نیازمند است:
میزان توصیه شده روزانه فولیکاسید: (RDA)
اطفال:
۰-۶ ماهه: روزانه ۶۵ میکروگرم
۷-۱۲ ماهه: روزانه ۸۰ میکروگرم
کودکان:
۱-۱۳ سال: روزانه ۱۵۰ میکرو گرم
۸-۴ سال: روزانه ۲۰۰ میکروگرم
۱۳-۹ سال: روزانه ۳۰۰ میکروگرم
نوجوانان و بالغین:
آقایان سن ۱۴ سال به بالا: روزانه ۴۰۰ میکروگرم
خانمها سن ۵۰-۱۴ سال: روزانه ۴۰۰ میکروگرم
خانمها سن ۵۰ سال به بالا: روزانه ۴۰۰ میکروگرم
نقش فولیکاسید در سلامتی:
درتشکیل گلبولهای قرمز خون
فولیکاسید بصورت ترکیب با ویتامین B12 جهت تشکیل، بلوغ و تکثیر گلبولهای قرمز مورد نیاز است.
دررشد و تکامل:
فولیکاسید جهت رشد و تقسیم سلولهای بدن، خصوصاً سلولهای عصبی و جهت تولید تعدادی از واسطههای عصبی (نورو ترانسمیتر) ضروری است. همچنین درتولید اسیدهای نوکلئیک شامل DNA و RNA که مسئوول انتقال صفات وراثتی میباشند مورد نیاز است.